27.1.2021

Eramute õhu soojustagastussüsteem: KOPOS painduv õhukanalilahendus ventilatsiooniks

Rekuperācijas sistēma privātmājai: Plastmasas ventilācijas cauruļu risinājums no KOPOS

Eramu ehitamisel kaasaegsete tehnoloogiate järgi on oluline minimeerida kontrollimatu õhuvoolu sisenemist, vastasel juhul soodustatakse oluliselt eramu soojakadu, suurenevad küttekulud ja on ka madalam mugavustase. Sel põhjusel kasutatakse ehituse ajal sageli erinevaid kiletüüpe, mis on eriti oluline osa puitkarkassmajade ehitamisel.

Kaasaegsete eramajade ehitamisel kasutatakse kilesid ka akende ja välisuste avade viimistlemiseks, seetõttu tehakse näiteks passiivmajade ehitamisel hoonele sageli  nn.õhulekke  test. Kuid isegi kui kasutatakse difusioonmembraane või kilesid, mis enamasti toimivad nii soojusisolatsiooni kui ka niiskuse isolatsioonina, ei taga need hoone sees värske õhu olemasolu. Seetõttu jääb sundventilatsiooni vajaduse küsimus aktuaalseks.

Eramus  tervisliku ja mugava keskkonna säilitamiseks on vaja tagada kvaliteetne värske õhu juurdevool ja väljahingatava  õhu väljavool. Seetõttu pakutakse eramajade ehitamisel üha sagedamini nn. õhu soojustagastuse süsteeme, mis tagavad ruumides täiusliku õhuvahetuse ja aitavad säästa soojust. Omakorda on kvaliteetsed ventilatsioonitorud õhu tagastussüsteemide lahutamatu osa. Kvaliteetseid ventilatsioonisüsteeme õhu soojustagastussüsteemidele pakub KOPOS, kelle tooted on Lätis saadaval olnud üle 15 aasta. KOPOS KOLIN a.s. on 1926. aastal asutatud Tšehhi ettevõte, mis tegeleb harukarpide, kaablikanalite, pistikupesakanalite, installatsioonitorude ja topeltseinaliste kaablikaitsetorude, samuti poolitatud kaablikaitsetorude ja kaablite paigaldussüsteemide tootmisega. Tänu kvaliteetsetele toodetele ja laitmatutele tootelahendustele, mis kipuvad sageli olema innovaatilised, on KOPOS tooted võitnud elektriinstallatsiooni spetsialistide usalduse Lätis, Eestis ja Leedus, aga ka mujal maailmas, näiteks Prantsusmaal, Taanis , Rootsis, Norras, jne.

 

KOPOS - tõhusad lahendused ventilatsioonisüsteemide paigalduskonstruktsioonidele

Tänu elektriinstallatsioonimaterjalide tootja KOPOS pikaajalisele kogemusele elektripaigaldiste installatsioonitorude tootmisel on ta suutnud tutvustada uut toodet, mis erineb pisut tootja tavapärasest tootevalikust - ventilatsiooniks mõeldud plasttoru KOPOFLEX PLCA. Tulenevalt asjaolust, et nende torude sisesein on valmistatud antibakteriaalsest ja antistaatilisest materjalist, sobivad need ideaalselt ventilatsioonisüsteemide konstruktsioonide jaoks.

 

KOPOFLEX PLCA õhulisus terasest ventilatsioonitorude vastu: millised on eelised?

 

Praegu on terasest ventilatsioonitorud turul tavalisemad, kuid paljude eeliste tõttu oleks kasulik hinnata KOPOFLEX PLCA torulahenduse sobivust eramute ehitamisel.

Elamu ventilatsioonisüsteemi toru KOPOFLEX PLCA on kaasaegne ja ökoloogiline lahendus, mis ei sisalda halogeene. KOPOFLEX PLCA torud ei kujuta endast lekkeohtu ja on lihtsalt paigaldatavad. See on suurepärane alternatiiv jäikadele terasest või plastist kanalitele, mida on traditsiooniliselt kasutatud elamus õhu ringlemise tagamiseks. Lisaks võimaldavad KOPOFLEX PLCA pooljäigad kanalid kasutada väiksema läbimõõduga torusid, mis lihtsustab oluliselt nende paigaldamist piiratud alal, eriti koos torude paindlikkusega.

• Kõik KOPOFLEX PLCA komponendid on tihedalt ühendatud, moodustades õhutihedad ja kindlad ühendused, ilma et oleks vaja kasutada küsitava kvaliteediga hermeetikuid ja teipe;

• Ühendusi on lihtne lahti võtta ja neid on lihtne paigaldada;

• Torudel on minimaalne takistus õhuvoolule sileda siseseina tõttu;

• toru jääb profiili säilitades paindlikuks - kõverad ei purune, mis tavapäraste painduvate torude kasutamisel tavaliselt juhtub;

• Eraldi ruumid, mis on ühendatud heli summutava sissepuhke ventilatsiooniga, vähendavad müra levimise riski väljaspool eramut, hoides ära ruumide vahelise müra tekke;

• KOPOFLEX PLCA torusid saab oma väikese suuruse tõttu hõlpsasti paigaldada otse isolatsiooni sisse või alla, nii et neid pole vaja eraldi isoleerida.

 

Lisaks pakub KOPOS kipsseintesse paigaldamiseks ka seeria KPL ja KPRL läbistavate membraanidega sisseviiguavadega harukarpe, mille õhu läbilaskvus on testitud ja mis vastavad passiivmajade kõrgetele ehitusstandarditele.

 

KOPOS pakub tutvumiseks näidet  Ikšķile piirkonnas(Läti Vabariik)  2020. aastal valminud objektilt, kuhu on paigaldatud KOPOFLEX PLCA torud.

Elamu pindalaga 160 m2

 

Hoone ruumide õhuvarustus ja heitgaasid kogutakse kollektoritesse.

 

Toruühendused eraldi ruumidega:

Joonis 1: tehnilistel ruumidel (tualett, vannituba, katlaruum jne) - heitgaas.

 

Joonis 2: Värske õhu juurdevool eluruumidesse (elutuba, magamistuba jne).

 

Pärast poole  torud  isoleeriti  ülevalt mineraalvilla kihiga. Külmadel pööningutel on soovitatav torud katta vähemalt 100 mm paksuse  isolatsiooniga.

Õhutöötlusseade - rekuperaator.

KOPOFLEX PLCA antistaatilised ja antibakteriaalsed painduvad topeltseinatorud ja nende spetsifikatsioone saab vaadata KOPOSe veebikataloogist! Küsimuste korral võtke julgelt ühendust KOPOSe esindusega Lätis, kes annab hea meelega professionaalset ja üksikasjalikku nõu!

https://img.building.lv/article/open/1/5/kopos_logo_2_15047577_200x150.jpg

www.kopos.ee; | +371 26382886 | raitis.grisuls@kopos.cz